Zo stook je Whisky in een stookketel

Het is een groeiende hobby van veel mannen: je eigen drank brouwen. Je kan vrij gemakkelijk je eigen bierbrouwen in je eigen keuken. Maar voor de mannen die liever een sterkere drank stoken, kan je op de website van Dankstoken.nl een stookketel kopen. Drank stoken in een stookketel gaat namelijk anders in zijn werk dan bierbrouwen. Met een stookketel stook je letterlijk de drank. De ketel moet namelijk op een hittebron worden geplaatst. Bij het brouwen van bier wordt daarentegen gebruik gemaakt van gisting, waarbij je de ingrediënten van het bier in een vat voor geruime tijd laat gisten. Met een stookketel gaat dat anders in zijn werk. In de ketel die je gebruikt om Whisky te maken, stop je alle ingrediënten voor de Whisky in de stookketel. Deze zet je vervolgens op het fornuis. Door de aparte vorm van de ketel, maakt de waterdamp die vrijkomt in het stookproces snel contact met de ketel, waardoor een zo hoog mogelijk alcoholgehalte in het eindproduct wordt verkregen. Doordat de ketel van koper is gemaakt, krijg je een zo zuiver mogelijk distillaat aan het eind van het stookproces. Door de verdamping in de stookketel wordt de waterdamp door een buis geleid waardoor de waterdamp weer afkoelt en je jouw distillaat krijgt. Aan het eind van de buis wordt het door een emmer met koud water geleid, waarna het distillaat kan worden opgevangen in een kom of iets dergelijks. Dus is het drinken van Whisky een van jouw passies en wil je graag jouw eigen Whisky stoken? Dan kan je op de website van Drankstoken.nl jouw eigen stookketel kopen: https://www.drankstoken.nl/product/whisky-stookketel/. Deze stookketels komen in verschillende maten, afhankelijk van hoeveel Whisky je wilt stoken. Bij Drankstoken.nl kan je de Whisky stookketel in de volgende maten bestellen:

  • 10 liter
  • 20 liter
  • 50 liter

Als je een ketel bestelt bij Drankstoken.nl, krijg je een complete set, zodat je meteen aan de slag kan met het stoken van jouw drank.

Een stookketel voor de beste Whisky

Bram is een groot liefhebber van Whisky’s en dan met name Whisky’s die speciaal en exclusief zijn. Hij beleeft hier veel plezier aan en om zijn hobby een stap verder te brengen, besloot hij om bij Drankstoken.nl een stookketel te kopen om te proberen zijn eigen Whisky te kopen. Bram vertelt zijn ervaring: “op het internet kan je allerlei tutorials vinden over het stoken van je eigen Whisky, ik heb hier al vele uren aan besteed. Ik heb alle ingrediënten om een speciale Whisky te maken speciaal besteld, zoals zeewier uit Schotland. Heel belangrijk in het stookproces is om een goede ketel te hebben. Want hoe beter de kwaliteit van de ketel, hoe beter de kwaliteit van de Whisky. Toen ik op de website van Drankstoken.nl terecht kwam, wist ik dat ik aan het juiste adres was. De ketels zijn van goede kwaliteit en ook zeer scherp geprijsd. Ik heb een ketel van twintig liter bestelt. Toen ik de ketel thuisbezorgd kreeg kon ik niet wachten om zo snel mogelijk te beginnen met Whisky te stoken. Na het voorbereiden van de ingrediënten heb ik de ketel op het vuur gezet en ben ik begonnen met het stoken. Het verliep perfect! Ik had bij de ketel alle benodigdheden geleverd gekregen om meteen aan de slag te kunnen. En de Whisky is redelijk goed gelukt, oefening baart kunst, maar voor een eerste keer zeker niet slecht.”

Een accijnsvergunning voor het stoken van Whisky

Voor het stoken van sterke drank is in veel landen in Europa een accijnsvergunning nodig. Houd hier dus rekening mee als je een ketel bestelt.