Wat is makelaarscourtage? Makelaarkosten legt uit.

Bent u zich aan het verdiepen in makelaarscourtage? Dat wilt u hoogstwaarschijnlijk uw huis of woning gaan verkopen. Het is een ingewikkeld proces, waarbij u graag voordeel wilt behalen met de verkoop. Het verkopen of juist kopen van een huis is tegenwoordig een hele opgave. Speciaal om het u makkelijk te maken, kunt u terecht bij een verkoopmakelaar. Hij of zij is volledig op de hoogte van alle wetten en regels, heeft een eigen verkoopstrategie en kent de markt waarin uw woning of huis wordt aangeboden. Als vergoeding voor de werkzaamheden, krijgt de makelaar onder andere een afgesproken percentage van de verkoopsom. Dit wordt ook wel ‘makelaarscourtage’ genoemd. Als informatief en onafhankelijk platform leggen wij van Makelaarkosten u graag uit hoe dit in de praktijk eruit ziet.

Makelaarscourtage

Courtage staat voor het percentage van de verkoopsom dat de makelaar krijgt als makelaarsvergoeding voor zijn of haar diensten. Het grootst gedeelte van de verkoopkosten van een huis, is dus gebaseerd op dit percentage. Het percentage ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom. Het klinkt als een klein verschil, maar tussen beide zit in de praktijk een groot financieel verschil! Stel dat 1% €3250,- is, dan betaalt u bij 2% aan makelaarscourtage al €6500,-. Een verschil van duizenden euro’s. Daarom adviseren wij altijd om vooraf meerdere offertes te laten uitbrengen door verschillende makelaars. Hoe hoger de verkoopprijs van uw woning, hoe hoger het percentage zal worden. Daarom zijn beide partijen geboeid bij een goede verkoopprijs. Er zijn enkele uitzonderingen hierop, namelijk makelaars die een vaste prijs hanteren. Dit heeft als nadeel dat bij tegenvallend resultaat, u hetzelfde bedrag dient te betalen. Als gemiddelde ligt de makelaarscourtage op 1,5%.

Makelaarscourtage aftrekbaar en onderhandelbaar?

Het is één van de flinke kostenposten als u uw huis of woning wilt verkopen. Regelmatig komt de vraag voorbij of makelaarscourtage aftrekbaar is bij de belasting. Om direct tot de kern te komen: dat is zelden het geval. Er zijn diverse kosten die meegenomen mogen worden als aftrekposten, maar makelaarscourtage behoort hier niet toe. Wat zijn wel aftrekbare kosten? Bijvoorbeeld taxaties die door een makelaar zijn georganiseerd. Informeer u vooraf goed over de mogelijkheden, om hiermee zoveel mogelijk uw voordeel te behalen. Een andere veelvoorkomende vraag is of over makelaarscourtage te onderhandelen valt. In de meeste gevallen is dit niet het geval. Makelaars hanteren een vast percentage. Als advies geven wij dan ook mee: verspil geen tijd in zinloze onderhandelingen. In dat geval kunt u beter verschillende makelaars met elkaar vergelijken en de meest voordelige uitkiezen op basis van offertes die u hebt aangevraagd.
Makelaarscourtage wordt pas voldaan als uw huis is verkocht. Eerder weet men ook niet het totale eindbedrag. Het procentuele karakter van courtage, kan zorgen voor grote verschillen, kies daarom altijd een voordelige makelaar die bij u past. Gebruik hiervoor onze eenvoudige vergelijkingscheck via de website.

Makelaarscourtage samengevat:

  • Percentage van de verkoopsom als vergoeding voor de werkzaamheden van de makelaar
  • Percentage ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom
  • Is niet aftrekbaar bij de belasting
  • Veelal niet onderhandelbaar
  • Vergelijk vooraf verschillende makelaren voor het beste aanbod
  • Dient pas na verkoop te worden voldaan
Benieuwd naar meer informatie over de verkoop of koop van een huis? Of wilt u nog eens rustig nalezen wat makelaarscourtage precies inhoud? Bekijk dan onze website met allerlei handige informatie en tips voor u als (ver)koper van een huis: makelaarkosten.nl. Ga goed voorbereid van start en voorkom zo veelgemaakte fouten.