Wanneer is chemische desinfectie noodzakelijk?

Wie na een vakantie thuiskomt, zal er vast wel eens eerst de douche hebben laten lopen, alvorens er onder te gaan staan. Als kind had je er wellicht helemaal geen boodschap aan, maar juist als kind zijnde was dit erg belangrijk, want het zijn mensen met een verminderde weerstand (onder andere kleine kinderen!) en ouderen die legionella als eerste zal treffen. Legionella is een door bacterie veroorzaakte ziekte. De ziekte komt in de lucht door besmet water, wanneer water te lang stilgestaan heeft tijdens bijvoorbeeld je vakantie terwijl het warm weer was, kunnen de ideale omstandigheden ontstaan voor legionella. Legionella kan ontstaan bij water dat stilstaat en warmer is dan 27 graden, de optimale temperatuur voor het water is echter 37 graden Celsius.  Moest je van je vader of moeder na een vakantie eerst het water in de douche heel heet zetten alvorens eronder te gaan staan? Dan is dat bij deze verhelderd, want als het water warmer wordt dan 60 graden wordt de bacterie vernietigd, daarnaast is het doorspoelen van de leidingen in veel huishoudens gewoon genoeg. Heb je echter een bedrijf, pand, huis of ander vastgoed en een (mogelijke) legionella besmetting? Dan is het noodzakelijk dat er chemische desinfectie uitgevoerd wordt. In sommige gevallen zal een thermische desinfectie uitgevoerd worden, maar in de meeste gevallen zal dit niet voldoende zijn, omdat hierbij enkel verhit water gebruikt wordt om de installatie te spoelen. Bij een chemische desinfectie wordt het systeem van het water gekoppeld, gevuld met een desinfectiemiddel waarna je vier uur geen toegang hebt tot het water.

Chemische desinfectie

Als het reinigingsmiddel lang genoeg in de leidingen aanwezig is geweest, zal er op diverse tappunten water worden afgenomen. Als dit allemaal goed uitgevoerd wordt, is het watersysteem weer schoon verklaard en dus weer betrouwbaar en geschikt voor gebruik. Toch is het voorkomen van een chemische desinfectie uiteraard belangrijker dan het laten uitvoeren van een chemische desinfectie. Het is noodzaak om je leidingen goed te onderhouden. Zorg dus voor een goed plan, wat ervoor zorgt dat

  • je leidingen schoon blijven
  • en zonder nadenken gebruikt kunnen worden door iedereen die water nodig heeft

Mocht je onverhoopt toch vermoeden dat er een probleem is met je leidingen, of het nu om legionella gaat of niet, dan is het verstandig om een bedrijf als Holland Building Maintenance dit na te laten kijken. Zij kunnen je meteen vertellen of je het afkunt met een thermische desinfectie of dat het echt noodzakelijk is om een chemische desinfectie uit te voeren. Mocht je vragen hebben, kan je op hun website kijken; hollandbuilding.nl. Hier kan je alle informatie vinden over zowel thermische desinfectie als chemische desinfectie alsmede als informatie over legionella en hoe je legionella en chemische desinfectie kunt voorkomen.

Legionella

In Nederland is een van de bekendste Legionella uitbraken, de uitbraak die 206 mensen ziek maakte op de Westfriese Flora in 1999. Van de 206 mensen die ziek werden overleden er in ieder geval 32. Het precieze aantal doden is niet bekend, want er waren al mensen begraven alvorens er duidelijk was dat het hier om een Legionella epidemie ging. Het was mogelijk dat er zoveel mensen ziek werden, omdat er veel oudere mensen aanwezig waren op de toen nog Westfriese Flora. Hoewel je wellicht zou denken dat de besmetting door fonteinen het makkelijkste te verspreiden zou zijn. Gezien het in de lucht het makkelijkste verspreide waren er twee stands met bubbelbaden besmet – warm water dus. Iets wat gezien de voorliefde van Legionella voor water tussen de 25 en 60 graden Celsius niet heel erg vreemd te noemen was.