Waarom we toch voor sierpleister gekozen hebben

Toen we besloten om ons huis grondig te verbouwen, zijn er veel mensen langsgekomen die graag wilden helpen. Ideaal, maar als man des huizes heb ik het hier best lastig mee gehad. Goed, een beetje hulp is altijd prettig, zeker wanneer het gaat om een verbouwing waarbij de ruimtes in huis aangepast moeten worden en zelfs functionaliteiten verlegd worden. Maar wanneer je veel mensen in huis hebt die willen helpen, dan heb je automatisch ook veel meningen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een levendige discussie ontstaan is over de woonkamer. Dit zou een kamer worden van meer dan 10 meter lang en 5 meter breed. Een flink oppervlak dus. Mijn vrouw en ik hadden al ruim van tevoren besloten dat we zouden kiezen voor sierpleister, maar veel van onze vrienden kwamen ineens met alternatieven. Geen probleem natuurlijk wanneer de keuze al vaststaat, ware het niet dat mijn vrouw begon te twijfelen over de keuze voor sierpleister. Niet echt ideaal wanneer je echt aan de slag wilt, maar goed – zonder toestemming van de vrouw kun je er natuurlijk ook niet veel mee doen zonder vervolgens op de bank te moeten slapen.

Toch sierpleister of niet?

Vrienden kwamen met argumenten zoals de kleur van de woonkamer en het gemak van bepaalde materialen om deze schoon te maken. Het werd een eindeloze discussie. Vooral met het oog op de tijd die nodig is om de sierpleister zelf op de muur te krijgen was een argument dat zorgde voor twijfel bij mijn vrouw. Daarom heb ik Tony van den Berg uitgenodigd (stukadoortony) om eens een prijs te komen maken voor sierpleister in heel de woonkamer. Tijdens het gesprek gaf hij direct duidelijk de voordelen aan van deze keuze:

  • Erg hard materiaal;
  • Verkrijgbaar in alle kleuren;
  • Geen stoten of krassen;
  • Gemakkelijk schoon te maken.

Het grote voordeel of geluk dat ik had, was dat dit de argumenten waren die mijn vrouw overtuigden. Daarnaast had ik het geluk dat Tony een prijs noemde die binnen het budget paste. Het zou dus duidelijk sierpleister worden – en daarmee was de discussie afgelopen. Een korte maand later was de volledige woonkamer helemaal klaar en konden we het effect van de sierpleister op de muur pas echt goed zien. En dan zie je hoe hypocriet je vrienden zijn: ze zeiden namelijk allemaal dat ze sierpleister aangeraden hadden. Wel, waar kwam die hele discussie dan vandaan?

Werken met andere mensen

De ervaringen die we hebben gehad, hebben ervoor gezorgd dat we in de toekomst niet meer samen gaan werken met vrienden. Dankzij de verbouwing zijn vriendschappen in de ijskast beland en als ik heel eerlijk ben, ben ik ook niet echt tevreden over het resultaat van de dingen die vrienden verricht hebben. Het lijkt veel goedkoper om vrienden en familie in te schakelen, maar wanneer je materiaal en gereedschappen moet vervangen en het werk nog eens moet doen terwijl ze wel je eten opeten en koffie opdrinken, dan vraag ik me persoonlijk af of het inschakelen van een professional niet veel goedkoper is. In ieder geval is het duidelijk te zien aan het resultaat. De sierpleister zit er geweldig op en we hebben direct wat handige adviezen meegekregen waar we in de toekomst aan kunnen denken. Wij weten in ieder geval al zeker dat we nog eens gebruik gaan maken van de diensten van Tony, want we hebben een kamer die opnieuw gedaan moet worden omdat een vriend van ons daar met te veel bier op gipsplaten is gaan plaatsen en dat duidelijk te zien is.