Voor het eerst een autoverzekering afsluiten

Als je net je rijbewijs hebt gehaald en een auto koopt moet je direct een autoverzekering afsluiten. Je mag niet zonder de weg op, dat is wettelijk bepaald. Er zijn diverse aanbieders van verzekeringen in Nederland. Grote verzekeraars bieden bijna allemaal wel een verzekering voor de auto, brommer of motorfiets aan. Hierbij kun je vaak kiezen uit:

  • All-risk verzekerd
  • Beperkt Casco-verzekerd
  • WA-verzekerd

Dit zijn verschillende graden van verzekering. Het is afhankelijk van de waarde van je auto en wat jij belangrijk vindt, welke verzekering het beste bij jou past. Het is alleen nogal veel werk om alle verzekeraars online op te zoeken, polissen door te lezen en de kosten te vergelijken. Daarom zijn er sinds een aantal jaren vergelijkingssites voor verzekeringen die dat werk voor je doen. Je kunt zo direct zien welke autoverzekering voor jou het voordeligst is. Een van deze vergelijkingssites is te bereiken via netpolis.nl. Het is zelfs mogelijk direct een autoverzekering af te sluiten. Zo kun je meteen de weg op, als je bijvoorbeeld je eerste auto hebt opgehaald. Je hoeft de auto dan alleen nog over te schrijven, en je kunt ermee op pad. Als je geen geldige verzekering kunt laten zien als je wordt aangehouden, kun je een boete krijgen. Je bent bovendien verplicht direct een verzekering af te sluiten.

Wat wordt vergoed door een autoverzekering?

Een autoverzekering vergoedt de schade die jij bij een ander veroorzaakt, of schade die ontstaat door vandalisme of diefstal. Als je zelf schade veroorzaakt moet je er wel bij stilstaan dat je no-claimkorting opgeheven wordt. Dit is een korting op je verzekering die je alleen krijgt als je nog nooit iets hebt geclaimd. Het is een kwestie van de kosten en baten afwegen, als je voor deze beslissing staat. Een ongeval met beperkte schade kun je vaak beter zelf vergoeden. Een autoverzekering zorgt er wel voor dat je bij ernstige schade niet persoonlijk opdraait voor de gevolgen, financieel gezien. Daarom is het in Nederland verplicht een autoverzekering af te sluiten als je de weg op wilt. Bij het huren en verhuren van een auto moet je hier ook rekening mee houden. Vaak wordt de dagwaarde uitgekeerd als je auto total loss is, of gestolen is. Als een ander schade veroorzaakt en je de auto wilt laten repareren krijg je hier een beperkt bedrag voor. Een verzekering is dus zeker geen garantie dat je een groot bedrag voor je kapotte auto krijgt.

Verzekeringen vergelijken

Je autoverzekering vergelijken kan ook nuttig zijn als je al enige jaren in je auto rijdt en wilt weten of er een goedkopere aanbieder is. Bovendien kan het bij het wisselen van auto ook handig zijn te kijken naar je verzekering. Wellicht ga je in een kleinere auto rijden, die je minder goed wilt verzekeren. Andersom kan natuurlijk ook: je koopt een grotere en duurdere auto. In elk geval kan het geen kwaad af en toe je verzekering eens te vergelijken met die van een andere aanbieder. Dat geldt natuurlijk ook voor andere soorten verzekeringen, zoals een ziektekostenverzekering. Ook deze zijn online te vergelijken. Het prijsverschil kan behoorlijk oplopen, zowel voor een ziektekostenverzekering als een autoverzekering. Je bent zo enkele tientjes duurder uit per maand, als je niet goed oplet welke verzekeraar de goedkoopste is. Houd dit dus goed in de gaten! Vergelijken doe je slim en snel via netpolis. Hier vind je alle aanbieders van verzekeringen op een rij, met de voorwaarden en prijzen handig in één overzicht. De keus is dan snel gemaakt.