Taxus

Ik heb thuis een haag van taxus laten planten een paar jaar geleden en ik ben hier heel erg blij mee! Toen ik verhuisde naar een huis in het dorp, had ik eindelijk weer een tuin om van te genieten. Maar toen kwam bij mij ook de vraag op van privacy. Want het is natuurlijk heerlijk om in je eigen achtertuin te kunnen zitten, maar het wordt al een stuk minder prettig als je dan steeds met de buren moet praten, omdat zij precies kunnen zien wanneer jij de deur uit stapt. Toen heb ik eens gekeken naar de mogelijkheden van de taxus, van andere haagplanten en de schutting. Voor mij viel een schutting eigenlijk al vrij snel af, omdat ik dit er gewoon niet mooi uit vind zien. Ik vind het persoonlijk wat somber en saai, dus dit was voor mij geen optie. Ik had al vrij snel besloten dat ik graag hagen om mijn tuin wilde laten groeien om zo voor de nodige privacy te zorgen, maar dan heb je natuurlijk nog heel veel opties daarna. Er zijn immers verschillende plantensoorten die geschikt zijn om als haag te gebruiken, denk naast de taxus bijvoorbeeld ook eens aan de beuk.

Taxus blijft groen

Mijn keus viel op de taxus omdat deze plant groen blijft, het hele jaar door. Dat vind ik zelf erg prettig, want ‘s winters kan het er allemaal best wel somber uitzien in tuinen. Ik heb persoonlijk erg mijn best gedaan om op mijn stukje grond een grote variëteit aan plantjes te poten, die allemaal een andere bloeiperiode hebben. Zo heb je het hele jaar door iets moois om naar te kijken. Een taxushaag paste daar in mijn beleving goed bij, het groen hiervan doet de tuin in de winter echt goed, het zorgt ervoor dat het er mooi uit blijft zien. Een ander voordeel van een taxus vind ik dat het voor diertjes, zoals egels, de routes naar andere tuinen open houdt, zij kunnen er immers gewoon onderdoor kruipen. Ook bieden de takken ruimte aan vogeltjes om naar insecten te zoeken en aan bijvoorbeeld spinnen om hun web te bouwen. Voor het dierenleven is het dus van belang dat jij jouw stukje grond zo natuurlijk mogelijk indeelt, tenminste, als je diertjes een plezier wilt doen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je kunt kiezen voor een soort taxus die snel groeit, zodat je toch snel een dichte afscheiding hebt met de buurtuin.

Laten planten

Toen ik eenmaal besloten had dat ik een haag van taxus wilde, was het nog kiezen naar de juiste soort van deze plant. Er zijn namelijk verschillende soorten te krijgen, zoals:

  • Baccata
  • Hicksii
  • Densiformis
  • Farmen

Ik heb mij toen laten informeren door de specialisten van Kwekerij Top & Top over welke variant ik het beste kon kiezen. Zij hebben mij uitstekend geadviseerd, zodat ik meteen een goede keus kon maken. Ik heb eerst overwogen om de haag van taxus zelf te planten, maar toen ik nog eens keek hoeveel meter ik dan zou moeten graven, heb ik mij toch bedacht. Gelukkig biedt deze kweker de mogelijkheid dat zij bij jou komen om het planten voor je te doen. Van deze mogelijkheid heb ik gebruik gemaakt en ik ben erg blij dat ik dat heb gedaan! Nu weet ik zeker dat iedere plant op de juiste manier geplant is en dat is ook te zien, nu een paar jaar later heb ik er echt aan prachtige haag staan. Overweeg jij ook een taxus te kopen of hagen hiervan te planten? Dan moet je zeker eens kijken op Taxusbestellen.nl, de website van Kwekerij Top & Top!