Leren grenzen stellen bij kind

Als jonge ouder merkte ik al snel dat ik moeite had met grenzen stellen bij kind. In eerste instantie schaam je je daarvoor en denk je dat je geen goede ouder bent: je hebt geen overwicht en laat de kinderen over je heen lopen. Toen ik het toch met een vriendin durfde te bespreken, ontdekte ik dat veel meer ouders moeite hebben met grenzen stellen bij kind. Mijn vriendin is pedagoog, dus ze kan het weten. Ze raadde me aan een cursus te volgen bij Opvoeden met Plezier. Zij bieden online cursussen over bewust ouderschap. Grenzen stellen bij kind is één van de onderwerpen die centraal staan in deze cursus. De cursus was gelukkig niet heel duur, dus ik besloot me aan te melden. Al bij de intake liet ik weten vooral geïnteresseerd te zijn in het onderwerp grenzen stellen bij kind. Ik kreeg een enthousiaste reactie terug en vol verwachting begon ik aan de cursus. Het ging niet direct in de eerste les over het thema grenzen stellen bij kind, in plaats daarvan werd de opvoeding van kinderen in het algemeen in een breder licht getrokken. Eerst dacht ik: dat weet ik allemaal al, hiervoor kom ik niet. Maar achteraf moet ik toegeven dat ik toch heel veel interessante en nieuwe inzichten heb opgedaan. De cursus bevat ook veel praktische oefeningen, rollenspellen en de bespreking van praktijksituaties. Je kunt de opgedane inzichten dus meteen toepassen.

Oefenen met grenzen stellen bij kind

Natuurlijk ging het niet in één keer goed, maar ik heb zeker wat opgestoken van de cursus Opvoeden met Plezier. Ik denk echt dat ik beter ben geworden in grenzen stellen bij kind. En het mooie is: kinderen reageren daar direct op. Eerst wisten ze precies hoe ze me moesten verleiden om toch ja te zeggen, als ik eigenlijk al nee had gezegd, maar nu doen ze dat niet meer. Ze luisteren gewoon in één keer. Ik merk dat ik meer in mijn kracht sta en dat ik daarmee vanzelf meer respect afdwing. Het geeft vooral mijzelf heel veel rust. Ik heb weer het gevoel dat ik de baas ben en dat ik bepaal wat er wel en niet in mijn huis gebeurt. Hierdoor houd ik veel meer energie over, ben ik vrolijker en kan ik ook meer positieve aandacht aan mijn kinderen besteden. Dus: hartelijk bedankt Marga en Delia van Opvoeden met Plezier. Het fijne aan de online cursus is dat je het helemaal in je eigen tijd kunt doen. Wel zo handig als je jonge kinderen hebt. Dan is het meestal niet zo makkelijk om even een avondje of middagje vrij te maken. De online cursus kun je in de verloren uurtjes tussendoor doen. Contact gaat via de email of via Skype. Het leuke is ook dat er veel aandacht is voor jouw specifieke gezinssituaties. Elke keer wordt je gevraagd om het lesmateriaal op jouw gezin en jouw kinderen toe te passen. Je kunt dus direct oefenen en zo wordt duidelijk welke patronen wel en niet werken.

Welke onderwerpen komen nog meer aan bod in de cursus?

In de cursus Opvoeden met Plezier komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wie je bent als ouder
  • De ontwikkeling van kinderen
  • Manieren om te verbinden met je kind
  • Opvoeden zonder straffen of belonen
  • Grenzen stellen bij kind
  • Loslaten van je kind
  • Balans in jezelf en in je gezin

Wil je meer weten over de cursus Opvoeden met Plezier? Meer leren over bewust ouderschap en dit ook direct toepassen? Of wil je meer inzicht in verschillende opvoedingsproblemen? Lees dan de website: https://opvoedenmetplezier.nl/opvoedingsproblemen/.