Excel training, ook voor oude mannen!

Om aan het werk te gaan bij wat voor bedrijf dan ook, heb je in de meeste functies in ieder geval een beetje verstand van hoe excel werkt nodig. Bij vergaderingen worden er regelmatig grafieken en tabellen bijgehaald, meestal zijn deze met excel gemaakt. Ik ben persoonlijk nooit erg sterk met cijfers geweest en heb met toeval excel op het werk en in privé kunnen vermijden. Ik ben binnen het bedrijf waar ik werk van functie veranderd, en excel is helaas niet te vermijden. Ik ben deze keer degenen die de grafieken, tabellen en algemene overzichten voor vergaderingen in elkaar moet zetten. Ik ben al een wat oudere man, dus ik heb sowieso meer moeite dan de jeugd met het gebruik van de computer. Desondanks wilde ik me niet uit het veld laten staan en heb ik eerst zelf geprobeerd uit te zoeken hoe excel werkt. Een aantal collega’s heeft me hier en daar wat kunnen helpen, maar ik merkte dat ik steeds tegen dingen aan bleef lopen. Ik vroeg mijn zoon om mij te helpen alleen die is te druk met studeren, hij moet voor zijn opleiding ook regelmatig excel gebruiken. Hij weet volgens mij al sinds de middelbare school hoe hij excel moet gebruiken, dat leren ze al rond die leeftijd! In ieder geval, ik besloot op een gegeven moment om naar mijn baas te stappen, en hij gaf me de mogelijkheid om een klassikale excel training te volgen van vandijkcomputeropleidingen.nl in Leiden.

Een goed te volgen excel training

Ik ben momenteel met een aantal collega’s bezig met de excel training, samen met hen zit ik nu net als mijn zoon weer in de klas. We werken in een klein groepje vanuit een lesboek en we helpen elkaar wanneer nodig. De trainer weet de soms droge stof enthousiast en duidelijk aan ons over te brengen, waardoor het leren redelijk makkelijk gaat. Een oude man kan de was doen! Langzaam maar zeker begin ik er steeds meer van te snappen. Een aantal positieve dingen die ik ben tegengekomen:

  • Er is een excel training voor zowel beginners als gevorderden.
  • Je kunt zowel individuele trainingen als klassikale als trainingen binnen je bedrijf volgen.
  • Je kunt de lesvorm kiezen die het beste bij je past.
  • Wat ik het fijnst vind is dat ik met vier andere ‘leerlingen’ de excel training kan volgen.
  • Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en daar maak ik dan ook veel gebruik van.

Een erg fijne ervaring

Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik echt weet waarover ik het heb door de excel training, en daardoor sta ik sterker in mijn schoenen op de bedrijfsvloer. Ik weet ook beter waar mijn collega’s het over hebben en ik snap wat er concreet gezien van mij gevraagd wordt. In het begin vroegen ze naar bepaalde grafieken waar een aantal formules voor nodig waren waar je u tegen zegt, nu weet ik de formules beter te ontcijferen en gemakkelijk in te voeren in excel. Ik ben trots op mezelf en op de grafieken en tabellen die ik tevoorschijn kan toveren! Ik begin excel nu zelfs een beetje leuk te vinden, dat had ik niet verwacht. Ik overweeg zelfs om een geavanceerde excel training te volgen bij de Van Dijk om me verder te specialiseren. Ik heb in ieder geval mijn vrouw ervan overtuigd om samen met mij een van de Word trainingen van Van Dijk te volgen, zodat onze kinderen ons niet steeds hoeven uit te leggen hoe de geavanceerde functies van Word werken.  In het kort, ik ben erg tevreden over de excel training die ik in Leiden gevolgd heb.