Een VCA vol cursus; voor de echte leidinggevenden!

Werk, of wil je werken als operationeel leidinggevende op een locatie waar een VCA verplicht is? Dan moet je beschikken over een VCA VOL diploma. Geen zorgen, dit kun je met een gerust halen bij de cursussen van VCA cursus. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het VCA is in het leven geroepen om de werkplek een veiligere omgeving te maken. Een VCA VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Met het VCA VOL diploma laat je zien dat je veilig werkt en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en die van je collega’s om je heen. Als ZZZP-er dien je in de meeste gevallen ook over een VCA VOL diploma te beschikken te mogen verrichten bij aannemers. 

Waarom is een VCA cursus zo belangrijk? En dan met name de VCA VOL cursus?

Het is enorm belangrijk dat je bewust bent van de veiligheid op de werkvloer. Dit is erg belangrijk omdat je hiermee bedrijfsongevallen kan voorkomen. Een bedrijfsongeval kan veel kosten of zelfs lichamelijk letsel met zich mee brengen. Wanneer je als leidinggevende een VCA diploma behaald hebt ben je op de hoogte van de relevante regelgeving op veiligheidsgebied. Hiermee verklein je dus de kans op bedrijfsongevallen. Het hebben van een VCA diploma is niet wettelijk verplicht, maar de regelgeving die behandeld wordt tijdens een VCA cursus is rechtstreeks afkomstig uit de wet. Zo heb je dus wel gelijk kennis van de regelgeving en kun je hieraan voldoen. Het hebben van een VCA diploma wordt steeds meer de norm binnen diverse bedrijfstakken en is regelmatig een harde eis om ook maar in aanmerking te komen voor een bepaalde baan. Ondanks het feit dat het dus niet wettelijk verplicht is, heb je er wel een groot voordeel aan wanneer je een VCA diploma in bezit hebt. 

Het VCA VOL diploma is voor leidinggevende personen die onder andere werkzaam zijn in een van de volgende werkvelden:

  • In de bouwkunde
  • In de werktuigbouwkunde
  • Civiele techniek
  • Bij technische diensten 
  • Bij elektrotechniek
  • Bij procesbesturing

Wat leer je zoal meer bij een VCA VOL cursus? 

Wat is de meerwaarde van een VCA VOL diploma ten opzichte van een VCA basis diploma? Tijdens de VCA VOL cursus wordt je geleerd hoe je je medewerkers moet motiveren om zo veilig mogelijk te werk te gaan. Hierbij wordt ook veel aandacht besteed aan het milieu en gezondheidsaspecten. Zo krijg je een uitgebreide kennis over de regelgeving en eisen waar je zelf en je medewerkers aan moeten voldoen. 

Door het volgen van de VCA VOL cursus krijg je meer kennis op het gebied van veiligheid waardoor er een minder grote kans is op ongevallen. Daarnaast kun je met een VCA VOL diploma bij opdrachtgevers aantonen dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregels op de werkvloer en hieraan weet te voldoen. Onderwerpen als taak- en risicoanalyse komen hier aan te pas, maar ook persoonlijke bescherming, omgaan met gevaarlijke stoffen en ergonomie.  

Je kunt het VCA VOL diploma halen door het VCA VOL examen met een voldoende af besluiten. Voor het afleggen van een examen moet je je aanmelden bij een erkend examencentra VCA.