Een spreekbeurt over dieren.

Je zoon of dochter zit op de basisschool en moet een spreekbeurt geven over dieren, het maakt niet uit waar ze voor kiezen. Het mag gaan over dieren waar ze angst voor hebben of juist die ze onwijs mooi en interessant vinden. Jij als ouder wil dan natuurijk je kind een handje helpen met informatie te verzamelen. Deze informatie kun je onder andere afhalen van dierenwiki. dierenwiki is een platform voor informatie over dieren en natuurlijk staan hier ook foto’s bij van de dieren. Het dierenrijk heet Animalia en wordt vervolgens verdeeld naar stammen. Vanuit de stammen kun je verder naar de afdelingen en de afdelingen splitsen zich uit nar groepen. Het is een zeer uitgebreide boom van verschillende diersoorten, waardoor de wetenschap veel onderzoek heeft gedaan. De wetenschap die dieren bestudeert noemen wij zoölogie. Het dierenrijk is enorm.

De verschillende soorten dieren

Land, lucht en water van onze aarde zijn gevuld met een verbazingwekkende afwisseling van leven. Bovendien hebben we meer dan anderhalf miljoen diersoorten inmiddels benoemd. Al die wilde dieren kunnen worden verdeeld in twee hoofdgroepen van diersoorten: gewervelde en ongewervelde dieren.

Voorbeelden van gewervelde dieren zijn onder andere:

  • Amfibieën
  • Reptielen
  • Vissen
  • Vogels
  • Zoogdieren

Dit wil zeggen dat deze bovengenoemde dieren beschikken over een wervelkolom. Ongewervelde dieren zijn dan dus logischerwijs dieren zoals onder andere:

  • Insecten
  • Spinnen
  • Slakken

Deze bovengenoemde dieren hebben geen wervelkolom. Wetenschappers geloven dat de meeste gewervelde diersoorten, zoals zoogdieren en vogels, intussen bekend zijn, echter kunnen er nog miljoenen insecten en andere kleine ongewervelde dieren zijn die nog niet zijn ontdekt.

Was men vroeger al tevreden met het ene wilde dier van het andere kon onderscheiden, vandaag de dag wil men ook de achtergronden van het dier leren kennen en bestuderen: hoe leeft het, hoe plant het zich voort, waar kan je dit dier aantreffen en in welke relatie het tot andere dieren staat.

Een leuke, maar toch een interessante dag beleven bij de dierentuin

Om je favoriete dier natuurlijk extra goed te bestuderen of überhaupt te leren kennen, kan het wellicht interessant zijn om deze op te zoeken in een dierentuin.

De meeste dieren die je ziet zijn geboren in dezelfde dierentuin. Daarnaast wisselen dierentuinen ook dieren onderling uit. Om zo’n uitwisseling mogelijk te maken, is het voor dierentuinen mogelijk via een computerbestand dieren aan te bieden of juist op te zoeken bij andere dierentuinen. Deze dieren die in de dierentuin worden geboren komen niet allebei van een vader en moeder die beide in een dierentuin wonen. Soms worden mannetjes en vrouwtjes dieren naar een andere dierentuin gebracht om samen met het andere geslacht in de dierentuin kinderen te krijgen en zich dus voor te planten.

Een dierentuin maakt een plan welke dieren ze in haar dierentuin wil hebben, de dieren die hieruit worden uitgekozen zijn vaak uitgekozen met een bepaald doel voor ogen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld als doel stellen dat zij mensen wat willen leren over dieren in een bepaald leefgebied. Of informatie leren over een bepaald diersoort, bij dit soort dierentuinen hebben ze dan bijvoorbeeld alleen maar vogels en dan hier van allerlei diverse soorten vogels.