Een leuke baan krijg je met een goede sollicitatiebrief

Tips voor je sollicitatiebrief | Lifebrander

Als je op zoek bent naar een baan, dan moet je door allerlei hoepels springen. Je succesratio is afhankelijk van hoe goed je door die hoepels kunt springen. Dit moet je niet letterlijk nemen natuurlijk, maar het is wel interessant om te zien dat je vaardigheden tijdens een sollicitatie eigenlijk niets te maken hebben met de functie waar je voor solliciteert. Om een heel basaal voorbeeld te nemen kun je bijvoorbeeld denken aan de functie van ober. Als je solliciteert naar een baan als ober, dan zou je logischerwijs je vaardigheden als ober moeten demonstreren. Maar niets is minder waar. Waar je op getest wordt zijn je vaardigheden om een sollicitatiebrief te schrijven, een motivatiebrief te schrijven en een sollicitatiegesprek te voeren. Dit zijn dus de hoepels waar je door heen moet. Hoe beter je deze hoepels beheerst, des te groter zijn je kansen. Of je nu een hele slechte ober bent of niet, dat doet niet ter zake. Mocht je de baan krijgen, dan is het wel belangrijk dat je een goede ober bent, want als dat niet zo is dan word je ontslagen. Maar om de baan te bemachtigen moet je dus over andere vaardigheden beschikken. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je CV in orde is. Dat betekent dat je geen enkele spelfout in je CV mag zetten. Daarnaast moet je heel goed nadenken over de vorm. Je CV moet aantrekkelijk zijn en in het oog springen. Alleen dan wordt je CV ook echt gelezen. Dus het maakt in die zin niet eens heel veel uit wat je in je CV zet. Je moet vooral aandacht besteden aan het uiterlijk van je CV. Daarna komt de sollicitatiebrief. Hier moet je je goed aan de regels houden. Je moet bijvoorbeeld een originele openingszin hanteren, zodat de lezer nieuwgierig wordt en verder wil lezen. In de sollicitatiebrief moet je niet teveel schrijven over je eigen wensen en redenen. Je moet inschatten wat men wil horen en dat moet je in de sollicitatiebrief zetten. Je moet dus onderzoek doen naar het bedrijf of restaurant en vervolgens moet je allerlei leuke redenen verzinnen waarom het bedrijf jou zo aantrekt. Hiermee wordt de indruk gewekt dat je vele andere opties hebt, maar dat je specifiek voor dat bedrijf of restaurant hebt gekozen. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is dus iets wat je kunt leren. En aangezien je altijd hetzelfde format kunt hanteren, hoef je het maar 1 keer te leren. Als je meer succes wilt tijdens je sollicitaties, kom dan snel naar lifebrander.nl. Via deze site kun je heel veel handige tips lezen over hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven.

Leer alles over het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Op de website van lifebrander.nl vind je alvast een standaard voorbeeld van een goede sollicitatiebrief. Maar zorg er wel voor dat je nooit te veel vertrouwd op standaardbrieven. Je kunt een standaard format gebruiken, maar je moet de brief wel persoonlijk en aantrekkelijk maken. Bij een sollicitatiebrief moet je altijd gebruik maken van drie secties namelijk:

  • De opening
  • Het middenstuk
  • De afsluiting

Op de site kun je precies lezen wat je in welke sectie moet vermelden. Je moet bijvoorbeeld gebruik maken van een goede openingszin, verwijzen naar de vacature en vertellen over je ervaringen.

Lees meer over sollicitatietips

De sollicitatiebrief is niet het enige dat van belang is. Je moet ook nadenken over een motivatiebrief, je CV en het sollicitatiegesprek. Over al deze verschillende elementen kun je meer lezen op de site. Via handige tips kun je je optimaal voorbereiden op je sollicitatie.  Lees meer..