Een bedrijfsuitje in Twente zorgde voor een compleet andere sfeer

Na drie jaar gewerkt te hebben met vaste teams hebben we als directie een harde beslissing moeten nemen. Drie jaar lang lag de focus op het halen van deadlines en hebben we vaak bij moeten springen op de werkvloer. We zagen dit als uitdaging en als groeipijn, maar we kwamen er al snel achter dat het daar niets mee te maken had. We zagen op de werkvloer dat er voortrekkers waren die hard aan het werk waren, dat er volgelingen waren, die achter de voortrekkers aan liepen en dat er nog een groep was. Die groep noemen we de handrem. Het zijn de mensen die zorgen voor vertraging, die problemen maken en die eigenlijk geen positieve bijdrage leveren aan het team. Na een kort gesprek met deze mensen zagen we in dat het zinloos was om deze mensen te trainen of te motiveren. Het gedragspatroon was zo ingesleten dat een complete reorganisatie de enige oplossing was. In totaal ontsloegen we vijftien mensen op de vloer en drie mensen uit het management. De managementfuncties werden doorgespeeld naar de voortrekkers, de directie onttrok zich van de werkvloer en we namen acht nieuwe mensen aan. Zoveel ontwikkeling op zo’n korte termijn zorgde voor een gespannen en vervelende sfeer. Onze oplossing: een bedrijfsuitje in Twente.

Een bedrijfsuitje in Twente – en dan is alles opgelost zeker

We verwachtten geen wonderen van een bedrijfsuitje in Twente. We hadden gehoord dat mensen blij waren met de ontwikkelingen, maar dat iedereen het idee had dat zij op de achterste poten moesten lopen om hun functie zeker te stellen. Dat dit niet zo was, wilden we bewijzen door een bedrijfsuitje in Twente professioneel op te zetten. Omdat het van groot belang was dat alle mensen weer gelukkig en gemotiveerd zouden worden tijdens het werk, hebben we direct de professionals ingeschakeld om er een echt bedrijfsuitje in Twente van te maken. We kwamen uit bij Outdoor Unlimited (outdoorunlimited.nl) die het direct zagen zitten toen we vertelden wat er gaande was. Zij stelden een selectie voor uit:

  • Handboogschieten;
  • Touwtrekken;
  • Sumoworstelen;

Er waren nog veel meer activiteiten waar we uit konden kiezen, maar omdat het voor ons belangrijk was om de groep bij elkaar te houden, maakten we samen met de experts een kleine selectie uit de mogelijkheden voor een bedrijfsuitje in Twente.

Harde maatregelen, grote verschillen

Het bedrijfsuitje in Twente was geen goedmaker of een pleister op de wond. Integendeel, het bedrijfsuitje in Twente was bedoeld om er weer functionerende teams van te maken. Voordat we de bijl lieten vallen op het werk, heb ik er lang over getwijfeld of het wel goed was om alles zo ondersteboven te zetten. Uiteindelijk heb ik besloten dat we wel moesten. De kosten die we elke maand maken, die zijn niet belangrijk wanneer alles gewoon loopt zoals zou moeten. Op het moment dat er problemen zijn, zeker wanneer dit met mensen te maken heeft, moet er ingegrepen worden. Dat het zulke harde maatregelen moesten zijn, dat hebben we aan onszelf te wijten. We hebben te lang de focus gehad op het werk dat gedaan moest worden zonder kritisch te kijken naar de output van de teams en het functioneren van de managers. Nu we alles opnieuw opgezet hebben en een de teambuilding gewerkt hebben met een bedrijfsuitje in Twente, kunnen we duidelijk merken dat we de goede stappen gezet hebben en dat alles een stuk beter draait. Onze mensen weten nu zeker dat zij de juiste personen op de juiste plek zijn en dat biedt zekerheid en motiveert.